zondag 6 maart 2011

Welke vrijmetselaarsloge in Den Haag moet ik kiezen?

U moet niets, maar het antwoord is: de mijne.
Nee dat is het antwoord niet. Iedere loge heeft natuurlijk het liefst dat als u eenmaal de keuze heeft gemaakt om lid te worden, u kiest voor die loge. U bent in iedere loge als oprecht en niet dogmatisch zoekende naar spiritualiteit, van harte welkom. Alle 15 loges verwelkomen graag een nieuwe broeder.

Maar hoe weet u nou welke loge voor u geschikt is? Daar is het antwoord echt eenvoudig op. De loges verschillen nauwelijks. Iedere loge is ongeveer even groot en heeft dezelfde rituele bijeenkomsten en houdt op dezelfde wijze comparities. Een enkele loge houdt overigens geen comparities Zie: compareren als zoektocht naar wijsheid). De verschillen tussen de loges zijn minimaal en niet tot nauwelijks voor de buitenstaander waarneembaar. Inhoudelijk zijn ze niet verschillend, kunnen ook niet verschillend zijn. Immers, de vrijmetselarij, en daarmee dus ook de loges, heeft geen "eigen" filosofie of religieuze denkrichting.Of je nu katholiek, protestant, humanist, gnosticus,boeddhist etc bent,  hebt u volop de ruimte u eigen weg te vervolgen cq te zoeken, mits u maar niet dogmatisch bent en open staat voor andere inzichten.

Wat bepaalt dan doorgaans de keuze van de kandidaat die vrijmetselaar wil worden?

De lokatie. Woont u buiten de Haagse regio en is er maar één loge in uw woonplaats, dan zou ik met die loge kontakt opnemen en een gesprek aanvragen. Zij zijn daartoe gaarne bereid. Zie voor een loge in uw woonplaats www.vrijmetselarij.nl .

Avond van samenkomst. De loges verschillen van avond waarop ze bijeenkomen. De ene avond zal u beter uitkomen dan de andere.

Frequentie. De meeste loges komen drie maal per maand bijeen, maar er zijn loges die meer of minder vaak bijeen komen.

Bekendheid. Vaak kiest een kandidaat een loge omdat hij (toevallig) een vrijmetselaar kent die in een bepaalde loge zit. Dat maakt soms de keuze voor die loge wat makkelijker, maar is niet echt nodig omdat u zich in iedere loge snel thuis zult voelen.

Op deze site vind u de profielen van alle Haagse Loges zoals zij zelf hun loge karakteriseren. Iedere loge benadrukt daarbij weer  andere aspecten. U kunt ook op de websites van de verschillende loges een kijkje nemen. De sites verschillen enorm qua hoeveelheid info en lay-out. Weet dat dat slechts verschillen in presentatie zijn (zie: iedere vrijmetselaar heeft zijn eigen verhaal).

Regelmatig houden de afzonderlijke loges een bijeenkomst voor belangstellenden. Houdt daarvoor deze site in de gaten. Maar u kunt ook komen naar de Open Bijeenkomsten die de Haagse loges gezamenlijk houden. Houdt daartoe deze site in de gaten. Voor info daarover klik hier >> 
En juist deze gezamelijke bijeenkomsten van de Haagse loges geven u de gelegenheid om met broeders van die verschillende loges kennis te maken en iets te proeven van de sfeer.


Rudolph Kroon
web-redacteur.

1 opmerking:

 1. Maar hoe weet u nou welke loge voor u geschikt is? Daar is het antwoord echt eenvoudig op. De loges verschillen nauwelijks.

  Hier gaat de schrijver volgens mij volledig voorbij aan het wezen van de vrijmetselarij.
  De loges verschillen in technische zin niet veel van elkaar,we gebruiken allemaal de zelfde ritualen en voorgeschreven werkwijze. Zuiver technisch gezien klopt dit wel.

  Maar....
  Het wezen van elke loge is verschillend.
  Elke loge heeft zijn eigen (unieke)karakter en sfeer welke mede gevormd worden door de achtergrond van de leden.
  Een belangstellende doet er daarom goed aan om verschillende loge's te bezoeken en aan de hand daarvan te bepalen waar hij zich het meest thuis denkt te voelen.
  Een belangrijke vraag daarbij is:
  Wat denkt u bij ons te vinden en wat komt u ons brengen?
  Wat verwacht u van ons en wat kunnen wij van u verwachten?

  1e opziener loge de vriendschap

  BeantwoordenVerwijderen