woensdag 20 juli 2011

Doet u (ook) in het oosten kennen als vrijmetselaar


De vrijmetselarij was gedurende 200 jaar actief in Indonesië en werd in 1962 verboden. Echter, er zijn nog vele vrijmetselaars in Indonesië. Ze lezen KUZ (red: vrijmetselaarstijdschift Ken U Zelve) en hun hoogste prioriteit bij een bezoek aan Nederland, is het deelnemen aan de maçonnieke arbeid.
Hans en Evert

Op de foto links: Hans de Hartog van de loge Hiram Abiff (Den Haag), en rechts: Evert Halbesma, loge Moed en Volharding (Assen). Beiden (en met hen vele anderen) hopen vurig dat de vrijmetselarij weer in Indonesië zal terugkeren.

De redenen voor het verbod (zo die al gegrond waren) zijn niet meer relevant (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij_in_Nederlands-Indië). Om echter de vrijmetselarij weer mogelijk te maken in Indonesië is het niet zinvol om individuele acties te ondernemen. Het zal een initiatief op het niveau van Hoofdbestuur moeten zijn om de droom van vele vrijmetselaars in vervulling te doen gaan...

Met hoopvolle en broederlijke groet,
Hans de Hartog

2 opmerkingen:

  1. In de afgelopen maanden heb ik mij bezig gehouden met de geschiedenis van mijn loge, die zijn oorsprong vindt in Bandoeng. Als gevolg hiervan heb ik behoorlijk wat contact gekregen met verschillende Indonesiërs die open staan voor de vrijmetselarij, en ook graag willen weten wat het is. Vragen als "waar kan ik informatie krijgen?", "Wat is jullie adres in Indonesië?" zijn eerder regel dan uitzondering. De handschoen wordt inderdaad geworpen, de vraag is: wie neemt hem op?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien is het een idee om Vrijmetselaars in Indonesië eens informeel bij elkaar te brengen om van daaruit tot een initiatief te komen tot het produceren van een voorstel richting Hoofdbestuur van onze Orde. Dit om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn de Vrijmetselarij in Indonesië nieuw leven in te blazen?

    Maarten Brandt

    BeantwoordenVerwijderen