dinsdag 10 mei 2011

Wolfgang Amadeus Mozart /CD-bespreking /maconnieke muziek

Album

Requiem K 626, Maurerische Trauermusik K 477

Uitvoerders

Montserrat Figueras (sop), Claudia Schubert (a), Gerd Türk (ten), Stephan Schreckenberger (b), Le Concert des Nations (ork), La Capella Reial de Catalunya (koor), Jordi Savall (dir)

 
Cover Requiem K 626, Maurerische Trauermusik K 477Alia Vox / AMG | Released: 2010 | CD (AVSA 9880) Besproken door Steven De Waele | Toegevoegd op 9 mei 2011 
         
Van Mozarts requiem bestaan talloze opnames, zowel met moderne symfonieorkesten als met authentieke-muziekensembles. Een van de eerste volwaardige opnames die van het requiem op oude instrumenten werd gemaakt, dateert uit 1991 en ontstond dankzij de inspanningen van de Catalaanse dirigent en violaspeler Jordi Savall, zijn orkest Le Concert des Nations en zijn koor La Capella Reial de Catalunya. Omdat het requiem een kleine drie kwartier duurt, wordt de resterende tijd op een cd-opname gewoonlijk opgevuld met ander werk van Mozart, hetzij het 'Kyrie' KV341, hetzij met de 'Maurerische Trauermusik' KV477 en bij Savall werd voor dit laatste werk gekozen. 

Deze ‘treurmuziek voor de vrijmetselarij’ is een gelegenheidscompositie die Mozart in 1785 schreef ter gelegenheid van de dood van twee mede-vrijmetselaars.  Voor meer, klik hier.  

Meer weten over vrijmetselarij??? Klik hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten